Добре дошли в моя блог!

Убедена съм, че всяко дете е миниатюрна енциклопедия – с всички нюанси на емоциите, откровеността, любопитството и със своята индивидуална житейска философия …нужно е само ние “големите”, да я прелистим и да се поучим от ежедневните уроци, които малките ни дават.

Няма по-добър съветник за гледане на дете от самото дете!

петък, 8 октомври 2010 г.

Децата и хигиената


1. Косите на децата не мием със сапун, а само с фин шампо ан, като внимаваме да не попада в очите им. Най-добрият начин за миене е както при фризьора детето сяда и навежда главичка та си назад над легена. Само големите деца могат да мият коси те си сами.
2. За много деца миенето на лицето е „необходимо зло“. Зато ва, ако лицето не е много изцапано, мием го само с чиста вода без сапун или с фин детски сапун. След често миене намазваме бузките с крем, тъй като кожата на децата е много нежна и твър де чувствителна спрямо атмосферните влияния влага, студ, вятър или силно слънце.
3. Приучваме детето още от малко да мие зъбите си: главно след ядене и преди спане. Показваме му как се прави това. (Тър ка се не само по посока ляво-дясно, но и горе-долу и т. н.) Ако направим това нагледно, детето ще го възприеме по-лесно. Дока то не се научи да мие зъбите си, преди лягане му даваме да изяжда една ябълка.
4. Миенето на ръцете е един от най-важните хигиенни навици. Трябва да привикнем детето да мие ръцете си винаги когато са мръсни, поеми ядене и след като е било в тоалетната. Ноктите на ръцете изрязваме късо и равно, за да не се събират под тях не чистотии. Не бива да забравяме и редовното им миене с  четка.
5. Децата много лесно „забравят” да мият ушите си, и то глав но когато поотраснат. Затова трябва непрекъснато да им напом няме и да ги контролираме. Естествено, трябва да се мият само ушната мида и задушната област. Ушният канал не бива да се чисти, особено в дълбочина, за да не се нарани и възпали кожата.
6. Внушаваме на детето да се гордее със своя чист хубав вид. Похвалваме го, когато се измие добре. Същото се отнася и за добре сресаните коси. Изчеткването се отразява добре на ко сите, но ако те са склонни към бързо омазняване не прекаляваме с четката. Редовното подстригване е необходимо независимо от прическата.
7. Повечето деца с радост пляскат във ваната заедно с различ ни гумени играчки. Нека ги научим да мият играчките си — така ще свикнат да използват сапуна и кесията за баня. Трябва да следим също детето да се измива добре под мишниците и мед ду пръстите. Ако то се страхува от водата и плаче, когато го мием, трябва да започваме процедурата постепенно, под формата на игра, докато привикне.
8. По време на миенето следим детето да не търка очите си. След къпане избърсваме само от основата на носа към косите и външната част на лицето. Ако очите на детето се възпалят и за червят, търсим съветите на лекаря. Не бива да слагаме капки в очите без лекарско предписание!

Share & Enjoy

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More