Добре дошли в моя блог!

Убедена съм, че всяко дете е миниатюрна енциклопедия – с всички нюанси на емоциите, откровеността, любопитството и със своята индивидуална житейска философия …нужно е само ние “големите”, да я прелистим и да се поучим от ежедневните уроци, които малките ни дават.

Няма по-добър съветник за гледане на дете от самото дете!

вторник, 10 май 2011 г.

Тийнейджърите са сред най-изложените на риск в интернет




Изследване на London Scool of Economics and Political Science, обхващащо 21 държави, показва, че България е сред европейските страни, където децата са изложени на най-голям риск в интернет.
България, Великобритания, Полша, Словения, Чехия, Естония, Холандия и Норвегия са в групата на страните, в които рискът за децата при посещения в интернет е най-висок. Една от причините за това е фактът, че децата в тези държави влизат повече в мрежата.
"Нашето изследване установи, че по-голямата употреба на интернет има за резултат излагането на по-висок риск", заявява д-р Лесли Хадън, като отхвърля теорията, че по-големият опит помага за избягване на рисковете.
Финансираното от Европейския съюз изследване е имало за цел да установи доколко е вероятно децата да станатжертва на онлайн-агресия, личната им неприкосновеност да бъде нарушена или да попаднат на материал с неподходящо съдържание, докато сърфират в мрежата.
Резултатите сочат, че близо една четвърт от британчетата са получили в интернет нежелателни коментари на сексуална тематика, а това се е случвало на едно на всеки десет ирландчета или германчета. Основна причина за това е, че британските деца използват повече интернет в сравнение с връстниците си в останалите европейски страни. Някои от тях влизат за първи път в мрежата на едва шестгодишна възраст.
45 процента от включените в изследването британчета ползват интернет и електронна поща у дома, а 58% - в училище. Около 40% от анкетираните британски деца, включително 3% от онези, които още нямат шест години, имат мобилен телефон.
51% от сърфиращите в тази възраст имат профил в социална мрежа, а при една трета от тях личната информация може да бъде видяна от всеки.
Затова Ден за безопасен Интернет се отбелязва от 2004 г. по инициатива на европейската мрежа от центрове за безопасен "Интернет Инсейф (Insafe)". Тази година по-голям процент тинейджъри в Европа са получили съобщение от непознат в сравнение с 2010 г., сочи европейско проучване на Майкрософт от януари 2011 г.
Оказва се, че мнозинството от родителите на 9-16 годишните интернет потребители в България подценяват рисковете, на които са изложени техните деца. Една десета от тийнейджърите, които са получавали съобщения от непознати в мрежата, са били изплашени от съобщението, а 11% са били притеснени.
18% от подрастващите казват, че в интернет не се притесняват да споделят тайни, които не биха казали извън онлайн средата. 23% от тийнейджърите нямат нищо против да станат приятели с възрастни във виртуалното пространство, което е нещо, което не биха направили в реалния живот.
Почти 70% от тийнейджърите заявяват, че се е случвало да изтрият линковете от сайтове, които посещават, за да ги прикрият от родителите си, а 17% от тийнейджърите казват, че винаги изтриват линковете след като приключат работата си в мрежата.
Тази година по-голям процент - или 75%, от тинейджърите в сравнение с 63% през 2010 г. са получили съобщение от непознат, но по-малко са отговорили (37% в сравнение с 46% през 2010 г.), което показва, че има смисъл от разговорите на тази тема.
Както и от информационните кампании, коментира Георги Ранделов - изпълнителен директор на Майкрософт България, по повод представянето на Европейско проучване в 11 държави на Стария континент, по случай деня за безопасен Интернет - 8 февруари.
Източник: БТА

Share & Enjoy

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More