Добре дошли в моя блог!

Убедена съм, че всяко дете е миниатюрна енциклопедия – с всички нюанси на емоциите, откровеността, любопитството и със своята индивидуална житейска философия …нужно е само ние “големите”, да я прелистим и да се поучим от ежедневните уроци, които малките ни дават.

Няма по-добър съветник за гледане на дете от самото дете!

сряда, 20 юли 2011 г.

Кърменето след първия месец – някои тревоги и решения

Обикновено бъдещите майки фокусират вниманието си върху раждането, кърменето и грижата за бебето през първите дни след него. Често обаче поведението на бебето и усещането за кърменето се променят след първия месец и това може да бъде повод за притеснения и тревоги. Ето накратко някои типични ситуации при кърменето на бебето от два до шест месеца и насоки на какво се дължат и как да се справите с тях.

Омекване на гърдите

Както във всички други аспекти, и при кърменето природата се стреми към баланс. Знаете, че количеството произвеждано мляко се регулира спрямо апетита на бебето – колкото повече суче, толкова повече мляко има. В първия един месец се извършва тази прецизна регулация, така че гърдите да произвеждат точно толкова мляко, от колкото има нужда, защото излишъкът е… излишен. Ето защо е напълно нормално в края на първия месец (или дори втората седмица след раждането, ако това не е първо раждане) да усетите гърдите си меки. Това в никой случай не означава, че няма кърма, просто няма излишък. Именно меките и привидно спокойни гърди са нормата при кърменето, а препълнените, тежки, дори болезнени гърди от първите седмици са само преходно състояние. Често омекването на гърдите е съпроводено с рязко намаляване на спонтанното изтичане на кърма (което също е прахосничество в очите на природата).
При това положение, за да сте спокойни, че бебето се храни добре, можете да следите за признаците на нахраненото дете: то наддава добре, спокойно е и пуска гърдата доволно, има поне 6 обилно мокри памперса всеки ден и поне един  наакан на всеки 1 до 4 дни.

Намалява усещането за рефлекса на потичане

Промените в усещането за кърменето са нещо съвсем нормално и отново са свързани с търсенето на естествен баланс за вашето тяло. Намаляването на усещането за рефлекса на потичане (който при някои жени може да се усеща почти болезнено в началото, докато други жени изобщо не го усещат) е част от адаптацията на вашето тяло към хормоните, които ръководят лактацията. Това усещане няма никакво отношение към способността на майката да нахрани бебето си.

Цеденето – мисия невъзможна

Много често след регулирането на кърмата майките изпитват затруднения да се изцеждат и това води до много тревоги за количеството мляко. Добре е да знаете, че изцеденото с помпата мляко не е мерител за това колко мляко имате въобще – това е погрешна практика за „проверка”, която само може да ви обърка. Бебето, неговото наддаване и поведение са много по-точен измерител.
Ако обаче се намирате в ситуация, в която ви се налага да изцеждате млякото си редовно (ако например ви предстои да се върнете на работа), обикновено с повече упоритост гърдите се „научават” да реагират и на стимула от помпата. Някои майки намират за по-лесно цеденето на ръка, тъй като докосването на кожата по-лесно отключва хормоналната пътека, необходима за рефлекса на потичане.

Бебето суче много кратко

Сигурно сте свикнали вече, че бебето ви се храни толкова бавно, че едното хранене почти прелива в следващото… И изведнъж  бебето суче 5-10 минути и категорично отказва да поеме повече гърдата. Това също е съвсем нормално, защото бебето се е упражнявало в сукане много всеки ден и неговите умения са се подобрили значително, а също и силата и издръжливостта му, така че сега то е способно да се нахрани много по-бързо от преди. И щом имате признаците на щастливо и нахранено бебе, можете спокойно да се радвате на новооткрилото се свободно време и да го запълните с приятни разходки и игри.
Добре е да имате предвид, че ако бебето суче кратко, пуска гърдата с плач и после отново я търси, това може да бъде и сигнал за проблем – добре е да се убедите, че бебето успява да се нахрани и също, че няма здравословен проблем като запушено носле, зачервено гърло или млечница, който да води до дискомфорт по време на сукане (поникващите зъбки, макар и още невидими, също могат да бъдат причина за подобно поведение) – за повече детайли вижте точка Дърпане от гърда.

Разсейване

Бебето расте, а с него нараства и безкрайното му любопитство към света. Така в един момент всяко движение или шум може да бъде причина за прекъсване на кърменето. Ако и вашето бебе е така любопитно, може да опитате няколко метода да направите кърменето по-лесно и за вас, и за него:
  • Възползвайте се от моментите, в които бебето е сънено, обикновено тогава бебетата сучат по-добре и не се разсейват толкова. Можете да опитате веднага след като се пробуди да го сложите на гърда, като оставите дейностите по тоалет и преобличане за след храненето. Кърменето за приспиване също може да помогне.
  • Опитайте да кърмите в леко затъмнена стая през деня, в спокойна атмосфера без други хора.
  • Използвайте различни предмети, за да задържите вниманието на бебето върху себе си, за да не се разсейва от странични дразнители – малка играчка или шарен гердан понякога вършат чудесна работа.
  • Добре е да запазите нощното хранене – бебетата на тази възраст все още се нуждаят от много калории, за да растат и ако любопитството е пречка за спокойното хранене през деня, нощното хранене чудесно ще допълни диетата им.

Забавяне темпа на наддаване

Обикновено кърмачетата наддават добре първите месеци, понякога и повече от децата, хранени с мляко за кърмачета, след което този темп се забавя. Често майките, свикнали да виждат 1 кг+ на месечното измерване, се стряскат, когато в четвъртия месец кантарът покаже по-малко. Това намаляване на темпа е съвсем нормално и се дължи на повишената активност на бебето.
Важно е обаче да се преценява в кои случаи става дума за това нормално намаляване на скоростта на наддаване и кога има наистина проблем. Периодът 4-6 месец е и времето, в което кърмачетата стават по-любопитни към света, по-лесно се разсейват и ако това съвпадне и с отпадане на нощното хранене, е възможно наддаването да не е оптимално. Винаги при съмнения от ваша страна можете да се свържете с консултант, с когото да объсдите конкретната ситуация.

Много често сукане

Дори и порасналото кърмаче може да има периоди, в които е неспокойно и иска да суче много по-често от обикновено. Това са така наречените „скокове в растежа”, по време на които бебето се „зарежда” с повече калории или подава сигнал за по-голямо производство на мляко към гърдите на мама. Тези моменти са свързани както с физическо нарастване, така и с интелектуално развитие (първото „Агу”, първата игра с играчки, старта на въртене и пълзене и т.н.). Обикновено тези периоди преминават за 3-4 дни, като не е необходимо да правите нищо особено, освен да откликвате на желанието на вашето бебе да суче.
Препоръки за кърмене

Дърпане от гърда

Понякога бебетата минават през период, в който сучат много неспокойно – започват кърменето,  но след няколко суквания пускат гърдата с плач, след това отново се „нахвърлят” и отново плачат. Можем да разделим причините за подобно поведение в три групи:
1) Здравословни: възможно е здравословен проблем да прави сукането болезнено и да „отказва” бебето от кърменето. Това може да е запушено носле, възпалено гърло, млечница, ушна инфекция, стомашно неразположение, рефлукс и т.н. Ако имате притеснения за поведението на бебето, е добре да се консултирате с вашия педиатър, за да се отстрани евентуална здравословна причина.
В тази ситуация освен препоръките на вашия педиатър за подобряване състоянието на бебето, можете да опитате и следните техники:
  • Да кърмите бебето си сънено или дори спящо (спящото бебе може да се нахрани  доста добре) – тогава те са по-малко чувствителни на болка и е възможно да се нахранят по-добре;
  • Опитайте различни пози – възможно е промяна на позата да намали болката на бебето и да подобри храненето;
  • В краен случай на дълъг отказ от гърда е добре да опитате да нахраните бебето с изцедена кърма, като използвате шише, лъжичка или чашка – това е  крайна мярка, която следва да се използва за кратко, само докато премине дискомфортът.
2) Поведенчески – около началото на 3-ия месец бебетата „израстват” безусловния си рефлекс на сукане (дотогава те започват да сучат и гълтат, щом нещо е поставено в устата им, без собствената им воля да участва в процеса) и започват сами да контролират сукането. И ако в кърменето до този момент те са имали някакъв особен дискомфорт (като неудобна поза, по-силен рефлекс на потичане на млякото, поради което бебето се е задавяло и т.н.), те могат да започна да отказват кърменето. Обикновено този проблем отшумява за 3-4 дни до седмица, но през това време можете да опитате някои идеи как да помогнете на бебето да премине по-лесно през този период. В тези случаи е добре да проследите поведението на вашето дете и да си припомните имали ли сте и какви проблеми с кърменето в началото – това „разследване” може да ви разкрие какво притеснява вашето бебе.
В общия случай дискомфортът се предизвиква от:
  • Неудобна поза и по-специално такава, в която бебето е твърде отдалечено от гърдата и трябва да полага усилия да се задържи на нея (вероятно е в началото на кърменето да сте имали разранени зърна). Опитайте се да коригирате позата или да експериментирате с нови пози, за да намерите такава, която и на двама ви е удобна;
  • Силна струя мляко – при някои жени потичането на млякото може да е твърде силно и бебето да не се справя добре с потока мляко, да се дави по-често, да пуска гърдата, за да изтече силното мляко. При това положение е добре да изцедите малко мляко (първите силни струйки), за  да  минава по-спокойно кърменето. Добре е да прецените дали все още нямате хипер-лактация;
  • Бавна струя мляко – да, това също може да бъде причина за неудовлетворение на бебето, особено ако то е свикнало с бързия поток от първите седмици. Обикновено прилагането на компресия в тези ситуаци успокояват малките гладници и те се хранят по добре. (Компресията е притискане на гърдата в основата, близо до гръдния кош, докато бебето суче, но не гълта – в резултат млякото се „избутва” надолу по каналите и би трябвало бебето да започне да преглъща. Не е нужно да приплъзвате пръстите си, така само увеличавате риска да претриете кожата си и да се нараните.)
3) Недостатъчно мляко – неспокойното сучене с пускане на гърда може да бъде признак и на недостатъчно количество мляко. Важно е да проследите признаците на добре нахраненото бебе и ако все още имате притеснения дали вашето бебе се храни добре, да предприемете мерки за реорганизиане на кърменето – обикновено по-честото кърмене, нощното кърмене, адекватна диета за майката и малко повече почивка и сън (доколкото са възможно с малко бебе) са достатъчни, за да се върнете в границите на нормата.

Отказ от кърмене

В някои ситуации бебето изведнъж отказва да суче. Този отказ може да се дължи на различни фактори, но не е знак, че бебето се отбива, тъй като естественото отбиване, водено от бебето, винаги е плавно. Този период на отказ може да продължи няколко дни, но понякога и две седмици. Връщането към гърдата рядко е много трудно, за това си струва усилията да върнете бебето на гърда.
Причините за такъв внезапен отказ са разнообразни – от здравословни (силно болезнени заболявания като млечница или ушна инфекция), зъбоникнене, по-продължително разделяне от майката или дори след като бебето е ухапало майката по време на кърмене и се е стреснало от нейната реакция.
Каквато и да е причината, можете да опитате всички препоръки за справяне с  Дърпане от гърда. Много често продължителният контакт с майката, особено кожа до кожа, гушкането, носенето, нежното общуване помагат за връщането към гърдата.
За всяка ситуация, в която имате колебание дали всичко е наред, можете да се обърнете към нас на националния ни телефон 0896 418 488 или да потърсите консултант близо до вас.
_

Share & Enjoy

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More