Добре дошли в моя блог!

Убедена съм, че всяко дете е миниатюрна енциклопедия – с всички нюанси на емоциите, откровеността, любопитството и със своята индивидуална житейска философия …нужно е само ние “големите”, да я прелистим и да се поучим от ежедневните уроци, които малките ни дават.

Няма по-добър съветник за гледане на дете от самото дете!

събота, 19 ноември 2011 г.

Готово ли е детето за гърнето

Когато детето навърши 2 години, родителите започват да се чудят дали вече не е време то да се научи да използва тоалетната. Коя е “правилната” възраст за това? 
В зависимост от това кого питате, правилната възраст може да варира от 6 месеца до 3 години. Явно възръстта не може да бъде определящия фактор и е препоръчително да подходите малко по-научно. Най-важните индикатори не са непременно свързани с възрастта а по-скоро с психологическото и физическото развитие на детето.

За много родители ранното приучаване на гърне е някакъв странен тест за интелигентност з атяхното дете. Тук е мястото да развенчаем този мит – възрастта, на която вашето дете ще се приучи да използва гърне няма никаква връзка с неговата интелигентност. Така че, не насилвайте природата и се съсредоточете върху сигналите, които вашето дете ви дава – то само ще “ви каже” кога е готово.

За начало мисля, че вече изяснихме, че няма един отговор на въпроса “Кога да започнем?”. Всички деца са различни и това е прекрасното в тях. Независимо от това има някои простички сигнали, които трябва да са налични за да сте сигурни, че вече е време за гърне.


За да е готово детето то вече трябва да има развити четири основни типа умения:

1. Физически умения
2. Способност да възприема и да комуникира
3. Психическо развитие
4. Емоционално и социално развитие

За да сте сигурни, че вашето дете е вече подготвено отговорете си на следните въпроси. Може ли вашето дете:
- да отиде само до тоалетната или гърненцето и да си свали панталонките само (физическа готовност)
- да осъзнава и да разбира значението на свързаните с ходене по нужда думи – гърне, ако, пиш? Детето способно ли е да следва вашите наставления? (способност да възприема и комуникира)
- да контролира до някаква степен изхождането и да осъзнава необходимостта от него в някакъв предходен момент (Психологическо развитие)
- да изразява желание за независимост и да очаква вашето одобрение, когато проявява независимост (емоционално развитие)
- да проявява желание да имитира поведението на по-големите деца и възрастните? (необходимост от социална принадлежност)

Ако все още сте убедени, че детето ви е готово може би наистина е време за вашият първи (и да се надяваме последно) опит. Не получихте съвсем точен отговор? Доверете се на вашата родителска интуиция – тя е много добър педиатър.

Източник

Share & Enjoy

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More