Добре дошли в моя блог!

Убедена съм, че всяко дете е миниатюрна енциклопедия – с всички нюанси на емоциите, откровеността, любопитството и със своята индивидуална житейска философия …нужно е само ние “големите”, да я прелистим и да се поучим от ежедневните уроци, които малките ни дават.

Няма по-добър съветник за гледане на дете от самото дете!

неделя, 22 април 2012 г.

Децата и лекарствата


Как да накарате детето да пие лекарствата си, когато не иска?

Странно е как децата могат да се наслаждават на най-ужасните сладки, но отказват да преглътнат лекарство с далеч по-апетитен вкус. Затова на родителите им е необходима голяма изобретателност в подхода на „поднасяне” на медикаменти на малчуганите.

Ето няколко идеи:

Когато е възможно, предпочитайте течната дозировка пред таблетките, както и лекарства с вкус, който детето харесва. Добра алтернатива са и таблетките с форма на животни, от които детето да може само да си избира.
Опитайте да смесите лекарството с някаква много сладка храна (например мед или плодов сироп). Ако е под формата на таблетка го стрийте на прах, за да се разтвори по-добре и да остане незабележимо за детските очи (освен това така детето ще го преглътне по-лесно).
При много малки деца можете да смесите лекарството с кърма или адаптирано мляко.Другият вариант е да използвате спринцовка, която да насочите към вътрешната страна на бузката, за да избегнете задавянето.
Опитайте психологически метод – покажете на детето лекарството и му обяснете, че е специално и не може да се пие от всеки. Любопитството на мъника ще надделее.
Позволявайте на детето да усеща, че има някаква власт над приема на лекарства.Например му предоставяйте право на избор кога да го взема (веднага след ставане или като си измие зъбките) или кое да бъде първо (розовото или бялото). Вие също можете да си вземете витамини, които да пиете заедно с мъника – така той ще бъде спокоен и ще усеща съпричастност.
Ако лекарството им неприятен вкус, детето ще се съпротивлява още по-упорито. Затова можете да го замаскирате с кисело мляко или пък да приготвите чаша плодов сок, който да му подадете, за да преглътне. Не приемайте обаче, че всички медикаменти могат да се разтварят в течност или в храна (някои стават неефективни, а други трябва да се приемат самостоятелно). Консултирайте се с лекаря.
Подходът към детето в моментите, когато му давате лекарството, също е много важен. Бъдете ведри, усмихнати и подканващи. Нямате представа колко предразполагащо действа вашето вълнение на малчугана. Ако пък му обещаете и награда, успехът е почти гарантиран.

И накрая, колкото и упорито да е детето в отказа си да приема лекарства, запазете спокойствие и не го насилвайте. Опитайте отново след половин час и в краен случай използвайте ултиматума, че ще го заведете при лекаря да му даде лекарството.

Източник: moetogete.bg

Share & Enjoy

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More