Добре дошли в моя блог!

Убедена съм, че всяко дете е миниатюрна енциклопедия – с всички нюанси на емоциите, откровеността, любопитството и със своята индивидуална житейска философия …нужно е само ние “големите”, да я прелистим и да се поучим от ежедневните уроци, които малките ни дават.

Няма по-добър съветник за гледане на дете от самото дете!

петък, 27 септември 2013 г.

Отбиване на кърмачето



Преди да решите да отбиете детето е важно да знаете че е противопоказно да го правите когата:
- е много горещо
- ако никне зъб
- при епидемии, при които има опастност детето да стане по слабичко, по малко подготвено при смяна на храненето, изискваша от организма усилия за да се пригоди.
Как да постъпите? 
Отбиването трябва да става постепенно. Рязкото отбиване може да предизвика хранителни и емоционални смущения у бебето, както и да създаде трудности за майката.
Колко време трае отбиването? 
Зависи от количеството мляко което имате и от вашето желание, доколко искате да кърмите частично детето.
Ето няколко случая:
1. Имате малко мляко и бързате да отбиете бебето: Всеки ден замествайте едно кърмене с биберон
2. Не бързате да отбивате детето. Посветете поне две седмици на отбиването, като всеки втори ден замествайте по едно кърмене, като започнете с обедното и свършите със сутрешното и вечерното. Така отбиването ще продължи 15 дни.
3. Искате да отбиете, но имате много мляко. За да избегнете подуването и болезнени гърди, в течение на 10 или 15 дни заменете 5 кърмения с биберон, а след това в продължение на три или четири седмици запазете шестото кърмене сутрин. Или на всеки четвърти или пети ден замествайте по едно кърмене. Така ще отбиете до месец детето.По този начин ще избегнете евентуални проблеми поради бавното спиране на млечната секреция.
Какво мляко да давате когато отбивате: Адаптирано мляко. Има множество млека които са пдходящи. 
Специални предпазни мерки: Отбиването има емоционален ефект върху детето, то е важно събитие в неовия живот. За това по време на отбиване не затруднявайте бебето и с други промени като пътуване, раздяля, промяна на жилището. 
Внезапно отбиване: ако заболеете тежко или се наложи да отсъствате за дълго време, можете да прекратите кърменето или чрез взимане на хормонални таблетки или чрез намаляне приема на течности, пристягане на бюста. Давайте на бебето нежност и внимание, така липсата на кърмене ше се понесе по леко.
Ако спрете краткотрайно да кърмите, трябва гърдите да се изцеждат 5-6 пъти дневно, за да се поддържа лактацията.
След отбиване на кърмачето: е необходимо да се полагат грижи за гърдите, като обливания със студена вода, физически упражнения, стягащи бюста, плуване.

Share & Enjoy

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More