Добре дошли в моя блог!

Убедена съм, че всяко дете е миниатюрна енциклопедия – с всички нюанси на емоциите, откровеността, любопитството и със своята индивидуална житейска философия …нужно е само ние “големите”, да я прелистим и да се поучим от ежедневните уроци, които малките ни дават.

Няма по-добър съветник за гледане на дете от самото дете!

вторник, 1 юли 2014 г.

Моето бебе и стабилността на главичката му



От другата страна, по корем
През първите няколко месеца след раждането, главичката на вашето бебе се нуждае от стабилна поддръжка защото вратните мускули не са достатъчно силни. Възможността на бебето да държи стабилно главата си е в основата на всички следващи значими умения свързани с физическото развитие на детето – възможността да се претъркулва, да седи, да пълзи и да ходи.
В тази публикация ще ви запознаем как вашето бебе ще развие стабилност на главичката си, как вие може да му помогнете в това важно умение и какви са следващите стъпки в развитието му.

Кога моето бебе ще може да държи главичката си изправена?

До шестия месец, вашето бебе следва да може да си държи напълно стабилно главичката и да е в състояние да я върти уверено във всички посоки.

Как моето бебе ще развие стабилност на главичката си?

През първите шест месеца, вашето бебе постепенно ще укрепва своите вратни мускули и все по-уверено ще държи главичката си изправена:

Новороденото

При самото раждане вратните мускули на бебето са изключително слаби. От една страна, то е живяло до момента във водна среда и от друга самата главичка е доста тежка за крехкото бебешко телце. Не се притеснявайте обаче – това трябва да е точно така!
През тези първи няколко месеца, бебето ви ще разчита изцяло на вас за да поддържате главичката му, когато го взимате на ръце или храните. Може би природата ни подсказва по този начин, че в началото ние трябва да прекарваме повече време като се гледаме с детето си очи в очи. Това е и периода, в който много динамично се развива и зрението на бебето.

Едномесечно – двумесечно бебе

В края на първия месец, бебето би трябвало да може да си повдига леко главичката, когато бъде поставено на коремчето си. Също така да може да я завърта частично встрани. Използвайте факта, че слухът на вашето бебе вече е достатъчно добър, за да го накарате да си обръща главичката по посока на интересен за него шум – подрънкване на любима играчка или музика.
Между шестата и осмата седмица, е възможно да започне да повдига леко главичка и когато лежи по гръб. Догато държите бебето на ръце е възможно то за момент да повдигне неуверено главичка, но за кратко.

Тримесечно – четиримесечно бебе

Ще забележите значително подобрение в контрола на главичката на вашето бебе. То вече ще може да я повдига приблизително на 45 градуса, когато го поставите на коремче и да я задържа стабилно за няколко секунди.
Сега е момента да започнете игри, които ще стимулират укрепването на вратните мускули. Сложете бебето си по гръб на повивалника или друга твърда опора. Хванете го за ръцете и започнете бавно да го придърпвате докато то застане в седнало положение. След това бавно отпуснете бебето по същия начин докато отново легне по гръб. Постепенно бебето все по-стабилно ще придържа главичката си, когато го придърпвате или отпускате. Това упражнение е подходящо не само за стабилността на главичката, но също така и за хватателния рефлекс на бебето.

Петмесечно – шестмесечно бебе

След петия месец вашето бебе трябва да е в състояние да държи стабилно главичката си изправена. Когато започнете да го придърпвате за ръчички, то трябва да накланя главичката си напред.

След като моето бебе държи стабилно своята главичка, какво следва?

След като бебето вече уверено може да държи главичката си изправена, пред него се откриват нови хоризонти в буквалния смисъл на тази дума. То вече съвсем спокойно може да се оглежда, ще започне да прави опити да се претъркулва, да стои седнало и дори да пълзи. Също така вие вече спокойно може да поставяте вашето бебе в стол за хранене.

po korem.jpg

Как да помогна на моето бебе да държи главичката си изправена?

Не е необходимо да правите кой знае какво за да стимулирате това умение на вашето бебе. По-важното през първите няколко месеца е да придържате стабилно главичка му. Когато го храните или го държите на ръце задължително поставяйте дланта си зад врата и темето на бебето. По този начин вие му осигурявате стабилна опора.
Макар в началото мускулите на врата да са доста слаби, нека това не ви спира да поставяте често бебето си по корем. Тази поза е напълно безопасна за бебето и стимулира желанието му да си държи главичката изправена. Играйте си с него докато е в тази поза. Повдигането на главичката и дори част от торса ще укрепят мускулите и ще подготвят бебето за следващото важно умение – сядането. Винаги поставяйте бебето на стабилна опора и не го оставяйте без надзор.
Между третия и шестия месец е добра идея да подпрете детето си в седнало положение на леглото. За целта използвайте няколко възглавници, които да разположите от двете му страни. По този начин, вие ще дадете на бебето една напълно нова перспектива, от която да разгледа заобикалящия го свят. Вроденото любопитство ще го накара да озърта наляво – надясно като по този начин допълнително ще работи за укрепване стабилността на главичката си. Обезателно сложете бебето в средата на леглото и далече от ръба. Останете с него през цялото време.
Като алтернатива на възглавниците, може да сложите бебето в скута си с гръб към вас. Така с бебе в скута може да седнете на различни места в дома си – по този начин ще дадете възможност на вашето бебе да разгледа различни части от вашето жилище от различни перспективи. Това ще бъде първата възможност на детето ви да се запознае със  заобикалящия го свят!

Моето бебе е вече на три месеца. Трябва ли да се притеснявам, че не може да си държи главичката изправена?

На шестата седмица е препоръчително педиатъра да провери до колко вашето бебе може да държи главичката си изправена. Ако има притеснения, той най-вероятно ще ви препоръча следващ преглед след 12-тата седмица.
Ако вие самите имате притеснения или ви се струва, че бебето ви трудно си повдига главичката след третия месец, не се колебайте да обърнете внимание на този факт пред предиатъра.
Имайте предвид, че бебетата родени преди 37-та седмица от бременността е възможно да имат нужда от малко повече време за да развият тези и останалите умения.
Както сами може да се уверите, в рамките на 1 календарна година, с вашето бебе ще се случат удивителни неща! Бъде до него и извървете заедно този път! Не забравяйте да документирате всеки един значим момент в дневника на вашето бебе!
Ако тази публикация ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне по-долу. Благодарим ви!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Share & Enjoy

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More