Добре дошли в моя блог!

Убедена съм, че всяко дете е миниатюрна енциклопедия – с всички нюанси на емоциите, откровеността, любопитството и със своята индивидуална житейска философия …нужно е само ние “големите”, да я прелистим и да се поучим от ежедневните уроци, които малките ни дават.

Няма по-добър съветник за гледане на дете от самото дете!

неделя, 30 март 2014 г.

Не дръжте децата в бебешките колички твърде дълго

Родителите, които оставят малките деца в колички и детски седалки за твърде дълго време и твърде често, пречат по този начин на развитието на техните говорни и физически умения.
Прекаленото използване на детски колички - особено тези, които са изправени напред - намалява времето, което децата прекарват комуникирайки с родителите се или проучвайки заобикалящата ги среда. Ефектите от това могат да навредят на представянето на детето в училище и да повлияят на живота им, според експерти по детски мозъци.
Нарастващото използване на таблети и смартфони може да доведе до подобни проблеми, тъй като лишава бебетата от възможността да играят, пеят и говорят. Твърденията ще бъдат представени от невро-психолога Сара Годард Блайт по време на специална конференция, организирана от благотворителна организация.
В речта си тя казва: "Вниманието, балансът и координацонните умения, научени по време на първите 36 месеца от живота, подпомагат когнитивното учене и са свързани с решаването на задачи в училище. Бебетата се нуждаят от възможност за свободно движение и разучаване, без значение дали става въпрос за лазене, гушкане или игра."
Тя допълни, че социалното взаимодействие - пеенето, говоренето и дори само визуалният контакт, също така спомагат за физическото развитие. "Това не се случва, ако детето е в количката, а майката си разглежда смартфона."
Г-жа Годард Блайт, директор на Института за невро-физиологична психология в Честър, каза, че децата с незрели физически умения са по-малко склонни да се представят добре на тестовете в учебната програма, въпреки че те могат да бъдат интелигентни. Тя каза, че количките, седалките за кола, люлеещите се столове, както и електронните екрани, се използват все по-често в дома.
"Ако се използват умерено, вероятно няма да има никакъв проблем" каза тя. "Налице е ново поколение родители, които не знаят, че трябва да се използват тези устройства само като помощни средства, а не като такива, в които можете да държите бебето за дълги периоди от време."

Share & Enjoy

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More