Добре дошли в моя блог!

Убедена съм, че всяко дете е миниатюрна енциклопедия – с всички нюанси на емоциите, откровеността, любопитството и със своята индивидуална житейска философия …нужно е само ние “големите”, да я прелистим и да се поучим от ежедневните уроци, които малките ни дават.

Няма по-добър съветник за гледане на дете от самото дете!

понеделник, 11 август 2014 г.

ПРОБИВ НА МЛЕЧНИТЕ ЗЪБИ


Въпреки че млечните зъби няма да останат за дълго в устата на Вашето дете, те изпълняват множество важни функции. Бебешките зъбиучастват в изграж-дането на структурата на лицето и дават възможност на челюстите нормал-но да обработват храната, като така спомагат за адекватното хранене на детето. Освен това тези зъбки взимат участие и в нормалното произнасяне на думи. Като цяло млечните зъби се появяват в определен ред в устата, обикновено преди десетия месец от раждането.
Преди да се появи в устната кухина, зъбчето започва да предизвиква изменения в областта на лигавица, където се очаква неговия пробив, което е около 6-ият месец след раждането. Поникването на млечните зъби на бебето може да доведе до чести изблици на плач, избухливост, както и до дъвченето на твърди предмети.
Първите зъби на бебето, които започват постепенно да се появяват, са долните централни резци, на възраст между 6 и 10 месеца. Момичетата обикновено имат по-бързо развитие, което довежда и до по-ранен пробив в сравнение с момчетата


Горните централни резци се появяват скоро след като пробият долните центални зъби в периода между 8 и 12 месечна възраст. Горните и долните странични резци се появяват съответно между 9 и 13 и от 10 до 16 месец. Горните кучешки зъби се появяват между 16 и 22 месец, а долните кучешки зъби поникват между 17 и 23 месец. Горните първи кътници се появяват между 13 и 19 месец, а долните първи кътници се появяват от 14 до 18 месечна възраст.
Последните четири детски зъба, които се появяват в устата на детето са долните втори кътници, които се появяват на възраст между 23 и 31 месеца, както и двата горни втори кътници, които поникват между 25 и 33 месец
Зъбите на бебето по принцип растат по двойки. Например, двата горни кучешки зъба растат едновременно. На всеки шест месеца поникват по 4 нови зъба. Друг интерес факт е, че зъбите се сменят в същия ред, в който поникват като това започва между 6 и 7 годишна възраст.

д-р Богомил Стоев
лекар по дентална медицина
Източник: тук

Share & Enjoy

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More