Добре дошли в моя блог!

Убедена съм, че всяко дете е миниатюрна енциклопедия – с всички нюанси на емоциите, откровеността, любопитството и със своята индивидуална житейска философия …нужно е само ние “големите”, да я прелистим и да се поучим от ежедневните уроци, които малките ни дават.

Няма по-добър съветник за гледане на дете от самото дете!

събота, 28 август 2010 г.

С бебе на море


8162_0.jpg
От кога може да започнем да водим бебето на море и какви мерки трябва да се вземат? Много родители си задават този въпрос и често вземат грешното решение.

Редица педиатри са категорични, че дете, ненавършило две години, не бива да се води на море. Причината е незакрепналата имунна система и опасността от множество инфекции и болести, които са по-опасни за малките деца, отколкото за по-големите. Освен това аклиматизирането към смяната на околната среда е огромен стрес за детето, което прави имунната му система още по-неустойчива. Силното слънце също е особено вредно за децата - не само за кожата, но и заради опасността от прегряване на тялото и слънчасване.
Ако много държите да отидете с мъника на море и той е далеч от „зрялата“ двегодишна възраст, то тогава задължително трябва да има поне шест месеца и да сте на море през юни или септември. Часовата зона за престой на плажа трябва да е до 11 часа или след 17 и детето да е под чадъра. И все пак, толкова ранна възраст не е никак добре за първите мигове на морето.

Когато отидете с мъника на море, задължително се запасете с мляко със защитен фактор 50 и го8162_1.jpg мажете редовно. Светлата шапка и тениската за по-силното слънце също трябва да са част от плажния ви багаж. За всеки случай може да вземете бял чаршаф, с който да покриете мъника, ако слънцето стане прекалено силно. 

Много майки се вълнуват от въпроса дали детето да си играе голо или да е с бански.Определено по-разумният вариант е да има гащички или бански на дупето си, за да се защити поне малко от околната среда.Пясъкът, морската вода и цялата околна среда около морето е пълна с бактерии и мръсотии, които лесно може да бъдат предадени на детето. С бански няма да го защитите напълно, но поне ще намалите опасността от неприятни инфекции.

В началото излагането на слънце трябва да започне с дрешки – потниче или тениска. После да започнете да я махате. Топенето в морската вода и въргаляно в пясъка трябва да са последвани от измиване на душа, както и въргалянето в пясъка. Много добър вариант е да вземете надуваемо басейнче за деца и да оставите мъника да се пличка там. Така всички ще са доволни и спокойни.

Тръгвайки към морето, трябва да се запасите не само с пояси, кофички и топки, но и със солидно количество лекарства за всякакви нужди. Сред тях задължително сложете лекарства против температура и против стомашно-чревни инфекции, които са много типични за летните месеци. Смяната на климата, студената морска вода, над която често клечи, силното слънце и най-вече факта, че наоколо са струпани стотици хора, носители на вируси и бактерии, трудно може да не се отразят на мъника, колкото и да го пазите.

Стоенето на плажа с бебе в количка през часовете, когато слънцето е силно, е гледка, която не трябва да се вижда, но за съжаление се случва. Най-добре проявете търпение и изчакайте детето ви да стане на 1-2 годинки. След това всички ще сте много по-спокойно и доволни на плажа и ще се радвате на почивката си.

Източник:Розали

0 коментара:

Публикуване на коментар

Share & Enjoy

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More