Добре дошли в моя блог!

Убедена съм, че всяко дете е миниатюрна енциклопедия – с всички нюанси на емоциите, откровеността, любопитството и със своята индивидуална житейска философия …нужно е само ние “големите”, да я прелистим и да се поучим от ежедневните уроци, които малките ни дават.

Няма по-добър съветник за гледане на дете от самото дете!

четвъртък, 21 април 2011 г.

“Хъркане” в нослето на кърмачето



Най-често за наличие на оплакването от хъркане” в нослето на кърмаче е виновна инфекция. Дали тя е от родилния дом, или е атакувала бебето по-късно, няма особено значение, защото така или иначе трябва да се лекува.
Малкият пациент в случая има нужда от консултация съсспециалист по УНГ болести, който да види какъв е проблемът.
А той обикновено се съпътства и от затруднения в дишането и като се отстрани причината, състоянието се нормализира.
Ако обаче детето се храни добре, диша нормално през носа и само свистенето е проблем, тогава нещата не са драматични. Биха могли да се решат и в планов порядък, т.е. не е необходимо веднага да се търси лекар.
Ако “свиренето” на носа се наблюдава при възрастни, тогава много често то се дължи на изкривена носна преграда, на образуване на секрети, полипозни формации и др., а те са пречка за нормалния въздухопоток.
Водят и до допълнителни - по-силни от физиологичните (нормалните) “завихряния” на въздуха и се стига до издаването на шум (дори като хъркане и пращене).
При силно изкривена носна преграда изходът е операция. Но когато се касае за набъбнала (т. нар. хипертрофична) лигавица - заради алергичен процес, заради възпаление или съчетание от тези два фактора, тогава тя се обработва.
Преди години лигавицата се изрязваше с помощта на ножица, което беше доста драматична процедура, защото се стигаше до кървене.
Сега се извършва с високочестотен радиотермокоагулатор. Това е съвременна бърза методика, при която за 5 минути се намалява обемът на лигавицата. Тя се свива, макар процедурата да не е оперативна и продължава да изпълнява функциите си.
При положение че проблемът е изкривена носна преграда, тогава по-горе посочената методика няма да помогне. И се налага операция.
Източник: Д-р Христо Златанов, завежда отделението “Уши, нос, гърло” във Военномедицинска академия

0 коментара:

Публикуване на коментар

Share & Enjoy

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More