Добре дошли в моя блог!

Убедена съм, че всяко дете е миниатюрна енциклопедия – с всички нюанси на емоциите, откровеността, любопитството и със своята индивидуална житейска философия …нужно е само ние “големите”, да я прелистим и да се поучим от ежедневните уроци, които малките ни дават.

Няма по-добър съветник за гледане на дете от самото дете!

неделя, 25 ноември 2012 г.

Предимствата да имаш новородено през зимата


1. Температурата – така или иначе в дома ви ще е топло. Сезонът го изисква. От теб се иска само да прецениш колко плътна да е завивката на малкото. Не се старайте помещението, в което е бебето да е с по-висока температура. Важно е на теб и таткото да ви е комфортно. Както казахме, мъникът винаги може да бъде по-плътно или по-леко завит. Докато проветряваш стаята не е нужно да го местиш, защото предвид външните температури, надали ще държиш прозореца отворен повече от 10 минути. А това е чудесна първа въздушна баня за малкото.
2. Разходките – навсякъде съветват първите разходки за зимните мъници да се случат след 10-14-ти ден от раждането и да са кратки – от няколко минути до час. Е, ако имаш лятно бебе още на второто излизане ще пренебрегнеш тези препоръки. Зимата обаче и на теб ти е достатъчно студено, а и ще избереш най-слънчевото и топло време през деня – точно по обяд. Мъникът ще събере слънчеви лъчи, които, въпреки че са оскъдни, ще му помогнат да синтезира вит. Д. А след не повече от два часа ще сте си у дома.
3. Опасността от зарази – сезонът предполага по-малко контакти с външни хора, а родителите са настроени на вълна „бдителност“ и много по-внимателни към собственото си здраве. От друга страна минусовите температури са враг на всички вируси, а новороденото ще е защитено от имунитета, който носи още от утробата, докато навърши 6 месеца.  Имай предвид, че летните ентеровируси са много по-неприятни и с по-тежки последици за малко бебе, отколкото зимните настинки и хреми.
4. Храненето – пазарът е беден на пресни плодове и зеленчуци и ... на теб не ти се налага да посрещнеш зимата с мъник, на който му предстои захранване. Лежиш си на топло вкъщи и си кърмиш. От друга страна, противно на масово разпространената информация, докато кърмиш ти е напълно позволено да ядеш и банани, и портокали, и мандарини... и твоето тяло се чувства превъзходно.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Share & Enjoy

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More