Добре дошли в моя блог!

Убедена съм, че всяко дете е миниатюрна енциклопедия – с всички нюанси на емоциите, откровеността, любопитството и със своята индивидуална житейска философия …нужно е само ние “големите”, да я прелистим и да се поучим от ежедневните уроци, които малките ни дават.

Няма по-добър съветник за гледане на дете от самото дете!

понеделник, 2 юни 2014 г.

Грешки при храненето на детето



Независимо дали вашите деца са с наднормено тегло, под нормата или със съвършено тегло, най-вероятно все още се притеснявате за това дали се хранят правилно
Вижте 6-те основни грешки, които повечето родители допускат:
Грешка номер 1 : Участвате в клуба „изяж си всичко“
За повечето родители изяждането на всичко в чинията е индикатор, че детето се храни добре и е здраво. Но така правите изключително лоша услуга на децата си. Скорошни проучвания сочат, че именно синдрома на „омитане на чинията“ е една от основните причини за постоянно растящия брой на деца страдащи от затлъстяване. Когато биват карани да изяждат всичко като малки, децата губят способността да ограничават храната си и да спират да се хранят, когато са заситили глада си. Вместо това предлагайте на децата по-малки порции.
Грешка номер 2: Предлагате „сладки“ награди
Често пъти, изчерпали повечето възможности да убедим детето да направи нещо, прибягваме до предлагането на „сладки“ награди. „Подреди си стаята и ще ти купя шоколад!“, „Изяж си зеленчуците и ще има сладолед за десет!“ Това е изключително грешна тактика, тъй като по този начин детето започва да смята, че подреждането на стаята или яденето на зеленчуци е нещо, което заслужава награда. Това не означава да не давате шоколад на детето, а да не го правите под формата на награда.
Газираните напитки могат да ви докарат диабет! 
Грешка номер 3: Лишавате децата от всичко сладко
Това са ненужни крайни мерки, които водят до обратен ефект. Както всички знаем, забраненият плод е най-сладък и вашето дете също би се разбунтувало срещу категоричната забрана за всичко сладко. Ограничете консумацията на сладки изделия до 150 калории на ден (един сладолед, две бисквити), избирайте здравословни продукти. И не забравяйте, че всичко, което се консумира в умерени количества не вреди на здравето.
Грешка номер 4: Позволявате на по-малките деца да се хранят като по-големите
Вярно е, че по-малките деца в семейството подражават на по-малките и това е нормално. Но, когато става въпрос за храненето не трябва да позволяваме на по-малките деца да прекаляват със сладките, бисквитите, сладоледа и газираните напитки). Опитайте се да контролирате консумацията на тези храни от по-големите деца, в присъствието на по-малките.
Грешка номер 5: Прекалено много храна между храненията
Постоянното „гризане“ на нещо води до изграждането на нездравословни навици за хранене. Опитайте се да ограничите храненията на детето до три пълноценни, вместо 5-6, които не съдържат необходимите за детето вещества.
Грешка номер 6: Прекалено много течни калории
Децата не трябва да пият газирани напитки и плодови напитки, които ги засищат, но са източник единствено на „празни калории“. В дългосрочен план това води до проблеми с теглото и дори до затлъстяване. Децата трябва да пият много вода и прясно изцедени сокове.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Share & Enjoy

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More