Добре дошли в моя блог!

Убедена съм, че всяко дете е миниатюрна енциклопедия – с всички нюанси на емоциите, откровеността, любопитството и със своята индивидуална житейска философия …нужно е само ние “големите”, да я прелистим и да се поучим от ежедневните уроци, които малките ни дават.

Няма по-добър съветник за гледане на дете от самото дете!

събота, 25 юни 2011 г.

На почивка с бебе


С дете на почивка

Лятото не е най-благоприятният сезон за децата в кърмаческа възраст. Високите температури натоварват детския организъм, все още адаптиращ се към климатичните промени. Това се дължи на неразвитата терморегулация на тялото му. Малкото дете може лесно да прегрее. Затова детето трябва да се пази от продължително излагане на високи температури. Трябва да му е осигурена добра вентилация и приток на свеж въздух, да е леко облечено и да се избягват директните слънчеви лъчи.
Разходките

Желателно е да се прекарва възможно повече време на разходка през летния сезон, по 6-8 часа на ден. Новороденото бебе също може да се изведе навън. За предпочитане е да се избяга от урбанизираната среда, но ако това е проблем, разходките в сенчест парк или градинка, също са подходящи.
Кърмачето трябва да се извежда в количка със сенник. По време на престоя му навън то трябва да се пази от директното слънце. Най-подходящото време за разходка е до 11 часа сутрин и след 17 часа късно следобяд.
Облеклото

Лятното боди е достатъчно. Може да се обуят леки памучни чорапки. Трябва да се предвиди светла шапка, когато бебето е извън количката. Леката пелена за завиване, когато спи, е достатъчна. За всеки случа, е необходимо винаги да се носи резервна лятна завивка.

Слънчеви бани?!
undefined

Кърмачето не бива да се излага на прякото въздействие на ултравиолетовите лъчи. Затова се препоръчва да му се правят въздушни бани на места, където слънцето няма директен достъп. Дневната светлина на терасата или шарената сянка, са добро решение. Не бива да притеснява, че това ще доведе до дефицит в получаването на слънчева светлина, а от тук на синтез на витамин Д в тялото. Препоръчаните начини са достатъчни като профилактична мярка срещу рахит. Задължително е преди излизане да се нанесе специализирана козметика за бебешка кожа с висок слънцезащитен фактор.

 Редовен прием на вода

Задължително е през лятото на детето да се дава достатъчно количество вода. За кърмачетата тази вода не трябва да е подсладена. Нуждите от вода могат да бъдат заменени с други течности, натурални сокове, компоти, чайове, но с уговорката да не се прекалява с тях, заради съдържанието на захар в тях. Признак за това, че детето получава достатъчно течности, са червените му устни и влажната уста.
Източник:puls.bg

1 коментара:

МЕГАФОН блог каза...

Хубаво е децата да се цъмбуркат в топла минерална вода.

Публикуване на коментар

Share & Enjoy

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More