Добре дошли в моя блог!

Убедена съм, че всяко дете е миниатюрна енциклопедия – с всички нюанси на емоциите, откровеността, любопитството и със своята индивидуална житейска философия …нужно е само ние “големите”, да я прелистим и да се поучим от ежедневните уроци, които малките ни дават.

Няма по-добър съветник за гледане на дете от самото дете!

понеделник, 10 януари 2011 г.

Здравословно детско хранене

Здравословното хранене се формира още през детските години
Здравословната храна осигурява на детето необходимите вещества, които са задължителни за правилното развитие и за осигуряването на адекватното хранене на всички органи и системи.
Колкото се може по-рано у детето трябва да се създават навиците за здровслоното хранене, защото в последствие те много по-трудно се променят.
Изследователите смятат, че съвременните деца предпочитат
белия хляб, бисквитите, сладките закуски, картофите, чипса, шоколада и газираните напитки, (всики тези храни се предлагат по до училище и до даома, предлагат се и в самото училище)
а употребяват в недостатъчно количество
плодове и зеленчуци, риба и прясно месо (такава хране не получават децата и по шравителствената програма за закуска в училище – в нея се предлага основно закуска от тесто и някаква напитка).
Подобна диета, съчетана с ниската физическа активност, е в основата на
детското затлъстяване.

Децата приемат ограничено количество цинк, желязо, калций и магнезий и лошо балансираната диета в съчетание с ниски нива на активност може да предизвика в бъдеще остеопороза или сърдечно-съдови заболявания. На по-ранен етап се проявяват първите негативни признаци: недостиг на енергия, бърза умора, нарушение на концентрацията на вниманието, понижен имунитет и повишено ниво на холестерола.
Ако искаме нашите деца да бъдат добри ученици, да бъдат здрави, наша отговорност и задължение е да ги научим да се хранят здравословно.
Промяната в храненето (дори само няколко продукти) може да подобри състоянието.
Закуската
Зърнените закуски с мляко са добър избор,
може да удовлетвори хранителните потребности на човека на всякаква възраст.
Приготвяйте на детето втора закуска за училище:
сандвичи с богата плънка, плодове, ядки или стафиди и зеленчуци, ябълката е задължителна
като не забравите да добавите и бутилка минерална вода (раниците за училище имат джоб в който да се поставят бутилките с вода). Така помагате на детето си да не похарчи джобните си за чипс и други подобни такива.
Основното хранене
трябва да включва продукти, богати на целулоза: бобови култури, грах, плодова салата, кисело мляко, мляко с ориз.
Отделяйте особено внимание на храненето на децата, защото именно в тази възраст се появяват много от разстройствата в хранителното поведение. Това е особено важно за момичетата, защото изграждането на нормалните функции на половата система се извършва именно на тази възраст и изисква много питателни вещества и енергия.
95% от формирането на скелета се извършва в късна юношеска възраст. Хранителните навици тогава се променят, все по-често се наблюдава “хапването в движение”, а да не забравяме, че именно в този момент се формира стереотипът и самооценката за собственото тяло, допълват диетолозите.

Любовта към сладкото може да се контролира.
Помнете, че децата се раждат с “любов към сладкото”, но те трябва да се научат да ядат и всички други полезни продукти. Съвместното хранене на членовете на цялото семейство позволява да се формира и води здравословно хранително поведение.
Вечеряйте или закусвайте клкото се може по-често цялото семейство, заедно, без да е включен телевизора в добро настроение. Това е едно от основнитв задължения на майката. не само да приготви храната, а и да я поднесе и да осигири спокойна и ведра атмосфера по време на хранене.

Бъдете пример за своите деца, защото и вашият модел на хранене се наследява от тях на подсъзнателно ниво. Избирайте полезната, лека и приятна храна и се старайте да избягвате всякакви поощрения , наказания или оказване на натиск в процеса на хранене на децата.
В учебника по педагогика пише, човек се обуславя 50% наследствени фактори и 50% от социалната среда.
една статия за здравословно хране по идея на International Journal of Obesity
Като майка на две деца, победители в състезания по плуване и олимпиади по химия и физика, знам колко е зависимо здрвето и успеваемостта на децата ни от храната, от отношенията в дома и мотивацията им. Колко е крехка и как децата следват примера, който им даваме.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Share & Enjoy

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More