Добре дошли в моя блог!

Убедена съм, че всяко дете е миниатюрна енциклопедия – с всички нюанси на емоциите, откровеността, любопитството и със своята индивидуална житейска философия …нужно е само ние “големите”, да я прелистим и да се поучим от ежедневните уроци, които малките ни дават.

Няма по-добър съветник за гледане на дете от самото дете!

вторник, 11 януари 2011 г.

Закуската при децата


"Изяж си закуската! Това е най-важното ядене за деня!"
Защо всички родители го повтарят постоянно?
Представи си кола, на която, след дълъг път, резервоарът е вече празен и тя не може повече да се движи. За да продължи трябва да се зареди отново с гориво. Така е и с теб - след цял ден с уроци, домашни и игри и след дълга нощ, прекарана в сън, резервоарът ти е празен. Закуската е горивото, което ти позволява да подкараш новия ден както трябва.

По-добрите закуски.
Всяка закуска е по-добра от това да не закусваш изобщо. Но, все пак, не е добре да започваш деня с банички или сладкиши купени навън. Те съдържат много повече калории, сол, подсладители и вредни мазнини, а в същото време, не са богати на полезните хранителните вещества, от които наистина се нуждае едно дете. Както и при всяко друго ядене за деня, опитвай се да ядеш разнообразни храни. Какви?
Например:   
Зърнени – като хляб, мюсли, корн флейкс и други подобни.
Белтъчини – нетлъсто месо или ядки.
Плодове и зеленчуци.
Мляко, сирене, кашкавал, кисело мляко      

           
Няколко идеи:  
Варено яйце и препечени филийки от пълнозърнест хляб с шунка или кашкавал.
Гофрети или палачинки, приготвени вкъщи от пълнозърнесто брашно и намазани с мед или сирене.
Купичка мюсли, корн флейкс или други зърнени закуски, залети с топло мляко.
Овесена или пшеничена каша с пресен плод, стафиди, мед, орехи и лимонов сок или със сирене и масло.
Кисело мляко със сушени плодове и ядки (орехи, лешници, бадеми и др.).
Плодов шейк (например от пресно мляко и пасирани ягоди, банани, кайсии или др.).

Ако пропускаш закуската…
Някои деца пропускат закуската, защото спят до последния момент. Или защото вярват, че така няма да напълнеят.  Но пропускането на закуската не помага да се поддържа здравословно тегло. Вярно е по-скоро обратното – хората, които не закусват, често изяждат доста повече калории в остатъка от деня и така напълняват повече. Ако и ти си от тези, които сутрин правят всичко 'на пожар',  опитай някоя от следните идеи за бърза закуска, която лесно се приготвя от предишната вечер или просто я грабваш от хладилника на път за училище:

-  Зърнен или плодово-зърнен десерт; пресен плод; кофичка натурално или плодово кисело мляко; парче пълнозърнест кекс; пакетче ядки или сушени плодове.

Още не си убеден…?
И, ако още не си убеден, че трябва да се закусва, добре е да знаеш:

- децата, които не закусват сутрин, не са в добра форма да схванат и запомнят уроците си още в училище, организмът им получава  по-малко желязо и те по-бързо се изморяват. И е много по-вероятно да имат завишен индекс на телесната маса (ИТМ), което е признак и на завишено тегло. Децата, които закусват сутрин, се справят по-добре в училище, с по-голяма лекота участват в игри и спортове и имат по-малко здравословни проблеми, като цяло.

Затова утре сутрин, не излитай от вкъщи без да си хапнал нещо!
Зареди се със здравословна закуска!
Източник:zdraveya

1 коментара:

Mariq Toneva каза...

Всяко дете трябва да приема определено количество жизненоважни съставки за да бъде здраво. Такива са: Протеини, Въглехидрати, Мазнини, Калории, Витамини, Калций, Желязо, Магнезий, Фосфор, Цинк. Най-добрият вариант е да се изготви предварителен хранителен режим, който да бъде съобразен индивидуално с детето и да съдържа всички необходими елементи. Лесен начин за създаването на такъв режим можете да намерите тук: http://calculator.danonino.bg/

Публикуване на коментар

Share & Enjoy

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More