Добре дошли в моя блог!

Убедена съм, че всяко дете е миниатюрна енциклопедия – с всички нюанси на емоциите, откровеността, любопитството и със своята индивидуална житейска философия …нужно е само ние “големите”, да я прелистим и да се поучим от ежедневните уроци, които малките ни дават.

Няма по-добър съветник за гледане на дете от самото дете!

понеделник, 17 януари 2011 г.

Защо някои бебета имат колики?

[бебешки+колики.jpg]Коликите са една от големите мистерии на бебешкия живот. Около 20 процента от бебетата имат ясно изразени колики. В общи линии съотношението е едно и също и при първородните и при следващите деца, момчета или момичета, кърмени или хранени с изкуствено мляко. Никой не може да ви каже защо някои бебета (и особено вашето, разбира се) са по податливи на коликите от други. Има много обяснения и със сигурност причините са повече от една.


Вашето бебе може да има колики, защото храносмилателната му система е все още недоразвита или защото е малко по-чувствителна. (Всъщност, думата “колики” идва от гръцката дума kolikos, която се превежда като колон (част от дебелото черво). Храносмилателният тракт на новородените съдържа все още много малко храносмилателни ензими и сокове необходими за да разградят храната. Разграждането на протеина в кърмата или в заместителите й може да предизвика болезнени газове.

От друга страна самото плачене, лакомо хранене и липсата на опит при поемане на течности от биберон предизвиква поглъщане на въздух, което също причинява газове. Ако бебето ви има колики от друго естество, ще забележите, че коликите се влошават след хранене или преди изхождане.

Някои експерти смятат, че всички бебета имат колики, но само някои го проявяват. Според тези твърдения коликите са физическо проявление на емоционална превъзбуда. Бебето ви може да е превъзбудено ако е просто по-чувствително по природа, например, или се възстановява от травмата на трудно или преждевременно раждане. Имайте предвид, че неговата нервна система все още се развива. В края не деня, такива бебета просто не могат да поемат повече звуци, впечатления от заобикалящия свят и те просто се отдават на вътрешното усещане за болка.

Между другото, ако сте пушили по време на бременността или пушите в момента, вашето има два пъти по-голяма вероятност вашето бебе да страда от колики (смята се, че кърменето намалява този риск).


За щастие, има светлина в тунела. Най-тежкият момент на коликите обикновено е около шестата седмица и чувствително отшумява до третия-четвъртия месец. До петия месец бебето вече трябва да е преминало през този етап от развитието си.

Е, не казах, че не е дълъг тунел. Междувременно, научете се как да облекчавате болките на бебето и не се колебайте да потърсите помощ ако не се справяте. Грижата за бебето в този период може да бъде доста стресираща и изморителна, така че ще трябва да намерите начин да почивате и да се погрижите за собственото си здраве и спокойствие. Крайно време е да поверите отрочето в ръцете на ужасения татко и да се поразходите или да попазарувате. Използвайте тези моменти да изпуснете напрежението. Никой не се е справил с коликите и вие няма да можете – това не ви прави лоша майка.
Източник: Здраво бебе

0 коментара:

Публикуване на коментар

Share & Enjoy

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More