Добре дошли в моя блог!

Убедена съм, че всяко дете е миниатюрна енциклопедия – с всички нюанси на емоциите, откровеността, любопитството и със своята индивидуална житейска философия …нужно е само ние “големите”, да я прелистим и да се поучим от ежедневните уроци, които малките ни дават.

Няма по-добър съветник за гледане на дете от самото дете!

четвъртък, 13 януари 2011 г.

Закуска в междучасията

Гладен в междучасията

 "... И без да похапваш преди обяд или преди вечеря!"

Със сигурност си чувал това много пъти. Междинните закуски, всъщност, са полезни за децата, но не е полезно да хапваш толкова много, че вече да не си гладен, когато стане време за обяда или вечерята. Но подходяща закуска в подходящото време е нещо, от което децата имат нужда.

Децата имат нужда от „зареждане” с енергия повече от три пъти на ден, особено ако са наистина активни. Ходенето пеша до училище, игрите по физическо, носенето на раницата  – всичко това изисква енергия. Освен това, децата имат по-малки стомаси и затова трябва да се хранят по-често от възрастните.

Когато децата не се хранят и не закусват редовно, се чувстват уморени и капризничат. Ако съвсем наближава време за обяда или вечерята, тогава ги изчакай, но иначе е приемливо да похапваш допълнително един-два пъти на ден.

Разбира се, това не е и задължително. Отдели си време за подобни закуски, но, хапвай само ако наистина си гладен. Недей да ядеш, само защото нямаш какво по-интересно да правиш, докато гледаш телевизия или като награда, че си си написал домашното!
Хапва ми се нещо…пак
Изял си си закуската сутринта и си бил сит като си отишъл на училище. Но сега, след като си имал рисуване, потичал си здраво по физическо, писал си съчинение по български, отново си готов да ядеш! Това е, защото тялото ти вече е изразходвало енергията от ранната сутрешна закуска удома. Късмет, че идва голямото междучасие и е време за междинна сутрешна закуска в училище!


Но какво да похапнеш? Чудесен избор са плодовете, ядките, плодово кисело мляко, нарязани зеленчуци, обикновени бисквити, сирене и кашкавал, пълнозърнесто хлебче. Приготви си вкъщи нещо, което обичаш да ядеш, но се постарай да избягваш храни с много захар или мазни изкушения, които няма да те заситят за дълго.

Друг подходящ момент за „презареждане” е следобедната закуска. 
Кои закуски са здравословни?
Много хора си мислят, че похапването между основните яденета (сутрешна закуска, обяд и вечеря) означава тъпкане с чипс, бонбони, сладкиши... Затова вярват, че тези междинни закуски не са хранителни и необходими. Но, ако ти направиш правилен избор, тези закуски ще бъдат здравословни, ще ти доставят енергията и хранителните вещества, от които се нуждаеш.

Един портокал ще ти осигури бърза енергия и витамин C за по-късно, което е много добре, ако следва часът по физическо. Опаковка чипс, обаче, съдържа много мазнини –  нещо, с което не бива да се прекалява! Ако остава още много време до обяда, пълнозърнестите храни (питка, домашно кексче) ще ти помогнат да се чувстваш сит по-дълго,  за разлика от сладолед, вафла или поничка с крем.

Разбира се, че можеш да ядеш и вафли и чипс от време на време, например в неделя. Но се опитвай да избираш по-хранителни варианти за редовните си закуски. Ако се чувстваш само леко гладен - един плод е съвсем достатъчен. Ако си много гледен, а обяда или вечерята са далеч, опитай хлебче със сирене и домат, купичка със зрънчо и кисело мляко, пълнозърнест сандвич със зеленчуци…
Източник: zdraveya

1 коментара:

Mariq Toneva каза...

Все по-често родителите прибягват до предварително изготвен план на хранене за своето дете. Такъв може да се създаде при диетолог или пък чрез специално създаден електронен калкулатор, който помага за определянето на оптималния хранителен режим за дете с нормално тегло. Подобен електронен калкулатор има на този сайт: http://calculator.danonino.bg/

Публикуване на коментар

Share & Enjoy

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More