Добре дошли в моя блог!

Убедена съм, че всяко дете е миниатюрна енциклопедия – с всички нюанси на емоциите, откровеността, любопитството и със своята индивидуална житейска философия …нужно е само ние “големите”, да я прелистим и да се поучим от ежедневните уроци, които малките ни дават.

Няма по-добър съветник за гледане на дете от самото дете!

неделя, 5 септември 2010 г.

Самостоятелно хранене




Детето взема лъжичката в ръка? От този момент започва дълъг период на проби и грешки, победи и поражения преди да успее да се нахрани без чужда помощ. Как да помогнете на мъничето в тази трудна задача?
Някои дребосъци решително дръпват лъжичката от вас, други започват да се хранят с ръце, без да обръщат особено внимание на протестите ви. При всички случаи вашето отроче ще ви даде да разберете, че у него се е появило желание за повече самостоятелност на семейната трапеза. А това означава, че времената, в които вие спокойно сте хранили детето си сами, вече са отминали. В повечето случаи децата се хранят не с останалите членове на семейството, а отделно с майка си. Това ви дава възможност да се съсредоточите върху храненето на отрочето, а след това на спокойствие да похапнете и вие. В забързаното напоследък ежедневие много от вас може би предпочитат детето да изгълта всичко колкото се може по-бързо, затова е разбираемо, че когато то започне да посяга към лъжичката в ръката ви, вие няма да сте във възторг. Други сигурно се дразнят от факта, че детето събаря храна и прибори върху масата, цапайки себе си и всичко наоколо. Но колкото и да ви е неприятно, не бива да се сърдите на детето, по-добре се въоръжете с търпение и го нахранете вие. Ако обаче любимото детенце е решило сериозно да мине без вашата помощ, ще започне да капризничи и да се отказва от храната: няма да иска да отвори уста, ще се извръща, ще плюе храната, ще взема пюрето с ръце. В такава ситуация е най-добре да пристъпите към приучаване, което при всички случаи е продължителен процес. Въоръжете се с търпение, но не забравяйте, че храненето не бива да продължава повече от половин час и да поражда кавги. 


Заедно е по-весело


Детето отрано започва да проявяват желание за самостоятелно хранене. Ако родителите непрекъснато бдят над него и се стремят да свършат всичко вместо него, подобно желание ще се появи по-късно, а ако му дадете свобода, започва да настоява на своето по-рано и по-често. В семейства, в които всички се хранят заедно, детето по-лесно ще се научи само да се справя с процеса, защото има възможност да наблюдава възрастните и да им подражава.

На четири ръце


Започнете приучаването с „четири ръце”, с две лъжички - по една за детето и за вас. Любознателното човече ще удря по пюрето с лъжица, ще го размазва по цялата чиния и ще маже по масата в старанието си да го поднесе към устата си. Дори да му се удаде да улучи устата си, все пак храненето трябва да продължите вие. Защото в противен случай вкусното плодово пюре може да се окаже цялото върху масата, разлято по пътя на лъжицата към устата на мъничето. Трудностите започват още от чинията. Да се напълни лъжичката съвсем не е толкова лесно, както ни се струва на пръв поглед. Ще ви направи впечатление, че детето рядко я поставя с правилната страна нагоре. След няколко неуспешни опита вие трябва да му покажете кой е правилният начин за загребване с този сложен „уред” и че за да се напълни, трябва да се държи в точно определено положение. Горд с откритието си, малчуганът може да потопи лъжицата в чинията си и да я вдигне… празна. Да се научиш да пълниш лъжицата е не по-малко трудно. Първоначално детето пълни лъжичката, просто потапяйки я в чинията. Извод: трябва да му предложите лъжичка, която е по-дълбока, отколкото широка. Пюрето трябва да е по-гъсто, за да не се разлива лесно. Чинийките, които се залепят с вакуум за масата, и престилките с ръкави ще помогнат и на детето, и на вас по-лесно да преминете преходния период на самостоятелното хранене.






0 коментара:

Публикуване на коментар

Share & Enjoy

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More