Добре дошли в моя блог!

Убедена съм, че всяко дете е миниатюрна енциклопедия – с всички нюанси на емоциите, откровеността, любопитството и със своята индивидуална житейска философия …нужно е само ние “големите”, да я прелистим и да се поучим от ежедневните уроци, които малките ни дават.

Няма по-добър съветник за гледане на дете от самото дете!

четвъртък, 9 септември 2010 г.

Здравословно детско хранене





Здравословното хранене се формира още през детските години
Здравословната храна осигурява на детето необходимите вещества, които са задължителни за правилното развитие и за осигуряването на адекватното хранене на всички органи и системи.
Колкото се може по-рано у детето трябва да се създават навиците за здровслоното хранене, защото в последствие те много по-трудно се променят.
Изследователите смятат, че съвременните деца предпочитат
белия хляб, бисквитите, сладките закуски, картофите, чипса, шоколада и газираните напитки, (всики тези храни се предлагат по до училище и до даома, предлагат се и в самото училище)
а употребяват в недостатъчно количество

Закуската
Зърнените закуски с мляко са добър избор,
може да удовлетвори хранителните потребности на човека на всякаква възраст.

плодове и зеленчуци, риба и прясно месо (такава хранене получават децата и по шравителствената програма за закуска в училище – в нея се предлага основно закуска от тесто и някаква напитка).
Подобна диета, съчетана с ниската физическа активност, е в основата на
детското затлъстяване.
Децата приемат ограничено количество цинк, желязо, калций и магнезий и лошо балансираната диета в съчетание с ниски нива на активност може да предизвика в бъдеще остеопороза или сърдечно-съдови заболявания. На по-ранен етап се проявяват първите негативни признаци: недостиг на енергия, бърза умора, нарушение на концентрацията на вниманието, понижен имунитет и повишено ниво на холестерола.
Ако искаме нашите деца да бъдат добри ученици, да бъдат здрави, наша отговорност и задължение е да ги научим да се хранят здравословно.
Промяната в храненето (дори само няколко продукти) може да подобри състоянието.
Приготвяйте на детето втора закуска за училище:
сандвичи с богата плънка, плодове, ядки или стафиди и зеленчуци, ябълката е задължителна
като не забравите да добавите и бутилка минерална вода (раниците за училище имат джоб в който да се поставят бутилките с вода). Така помагате на детето си да не похарчи джобните си за чипс и други подобни такива.
Основното хранене
трябва да включва продукти, богати на целулоза: бобови култури, грах, плодова салата, кисело мляко, мляко с ориз.
Отделяйте особено внимание на храненето на децата, защото именно в тази възраст се появяват много от разстройствата в хранителното поведение. Това е особено важно за момичетата, защото изграждането на нормалните функции на половата система се извършва именно на тази възраст и изисква много питателни вещества и енергия.
95% от формирането на скелета се извършва в късна юношеска възраст. Хранителните навици тогава се променят, все по-често се наблюдава “хапването в движение”, а да не забравяме, че именно в този момент се формира стереотипът и самооценката за собственото тяло, допълват диетолозите.
Любовта към сладкото може да се контролира.
Помнете, че децата се раждат с “любов към сладкото”, но те трябва да се научат да ядат и всички други полезни продукти. Съвместното хранене на членовете на цялото семейство позволява да се формира и води здравословно хранително поведение.

Вечеряйте или закусвайте клкото се може по-често цялото семейство, заедно, без да е включен телевизора в добро настроение. Това е едно от основнитв задължения на майката. не само да приготви храната, а и да я поднесе и да осигири спокойна и ведра атмосфера по време на хранене.
Бъдете пример за своите деца, защото и вашият модел на хранене се наследява от тях на подсъзнателно ниво. Избирайте полезната, лека и приятна храна и се старайте да избягвате всякакви поощрения , наказания или оказване на натиск в процеса на хранене на децата.
В учебника по педагогика пише, човек се обуславя 50% наследствени фактори и 50% от социалната среда.
една статия за здравословно хране по идея на International Journal of Obesity
Като майка на две деца, победители в състезания по плуване и олимпиади по химия и физика, знам колко е зависимо здрвето и успеваемостта на децата ни от храната, от отношенията в дома и мотивацията им. Колко е крехка и как децата следват примера, който им даваме.

1 коментара:

ива петрова каза...

Много е важно да се изгради навик за здравословен живот. За да се постигне това трябва да се купуват качествени плодове и зеленчуци и да се следи техния редовен прием, особено при децата в ранна възраст. Всякакви инициативи, насочени към тази цел, са много хубави и такива трябва да има повече. Последната такава програма е "Активни и здрави". Целта й е създаване на трайни навици за здравословен начин на живот сред децата в училищна възраст чрез активен спорт и здравословно хранене. „Активни и здрави“ се ражда след осъзнаване на тъжната статистика на Националния център за опазване на общественото здраве, според която всяко пето дете в България е със свръхтегло, а 12% от децата страдат от затлъстяване. За повече информация може да посетитие http://www.aktivniizdravi.bg/nutrition.php?id=14

Публикуване на коментар

Share & Enjoy

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More