Добре дошли в моя блог!

Убедена съм, че всяко дете е миниатюрна енциклопедия – с всички нюанси на емоциите, откровеността, любопитството и със своята индивидуална житейска философия …нужно е само ние “големите”, да я прелистим и да се поучим от ежедневните уроци, които малките ни дават.

Няма по-добър съветник за гледане на дете от самото дете!

петък, 24 септември 2010 г.

Безопасни ли са бебешките храни в ЕС?

Наскоро бяха оповестени резултатите от CASCADE Babyfood Project – най-голямото до момента изследване върху безопасността на бебешките храни, поръчано от ЕС. Учените са пресъздали менюто на средностатистическото изкуствено хранено бебе, като са включили най-популярните марки бебешки храни пропорционално на пазарните им дялове. Проектът обхваща обикновени, хипоалергенни и соеви адаптирани млека, пюрета, готови менюта и напитки за бебета. Фокусът на изследването е наличието в храните на замърсители от околната среда, но също и по-специално въздействието на индустриално произведените храни върху хормоналния статус на бебетата.
Ето някои от по-интересните резултати:
Ако се следват инструкциите за бебешко хранене на производителите, се стига до завишен енергиен прием над препоръчвания от СЗО.
Някои бебешки храни и адаптирани млека показват естрогенни ефекти като активират естрогеновите рецептори – тоест действат като хормоноимитатори.
Соевото адаптирано мляко също е свързано с високи нива на естроген и на фитоестрогена генистеин.
Хипоалергенните млека могат да предизвикат изменения в хормоналната сигнализация, като подтискат естрогеновия синтез.
В адаптираните млека почти не се открива бисфенол-А, но в твърдите храни нивата му са над очакваните.
Не са открити почти никакви PCB и диоксин (опасни индустриални химикали от замърсената околна среда), което е много добра новина.


Авторите на изследването подчертават, че всички изследвани храни са с много добро качество. Евентуалните замърсявания и примеси в тях са ефекти на замърсената околна среда, които на свой ред преминават в суровините, от които са произведени продуктите.
  Темите за безопасността на детските храни редовно предизвикват истерии по медии и форуми за родители. Някои казват, че няма вече нищо, ама нищо на тоя свят, което да не е вредно (и затова няма никакво значение с какво ще храним децата си). Други пък заклеймяват готовите храни като отровни и приготвят всичко сами, но дори тогава не са сигурни в качествата на всички използвани съставки.
Според мен едно голямо научно изследване с добра методология като това може много да ни помогне да не се поддаваме на паниката и да решим доста проблеми с малко повече разум и добра воля от страна на институциите. Според коментатори, това изследване вероятно ще доведе до промени в мерките на ЕС за безопасността на бебешките храни, а може би и в някои от препоръките за хранене на кърмачетата.
Източник:Близо до бебето

0 коментара:

Публикуване на коментар

Share & Enjoy

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More