Добре дошли в моя блог!

Убедена съм, че всяко дете е миниатюрна енциклопедия – с всички нюанси на емоциите, откровеността, любопитството и със своята индивидуална житейска философия …нужно е само ние “големите”, да я прелистим и да се поучим от ежедневните уроци, които малките ни дават.

Няма по-добър съветник за гледане на дете от самото дете!

неделя, 19 септември 2010 г.

Заякват ли учениците от тежките раници?

Заякват ли учениците от тежките раници? За някои от тях това е единственият ежедневно и редовно практикуван спорт – носене на тежести.
Въпросът ми е доколко е необходим и полезен?
Но може би експертите от здравното и образователното министерство смятат, че колкото по-тежки са раниците на децата, толкова те повече се заздравяват, тъй като раниците от година на година стават все по-тежки и по-тежки.
И ако трябва пак да се обърна към бабешките спомени – спомням си, че навремето ние по предмет имахме учебник + най-много 2 тетрадки (една за работа в клас и друга за домашна работа). И наистина преписвахме условието на задачата в тетрадката и след това я решавахме, което е спестено на днешните ученици. Те вземат учебната тетрадка и попълват празните квадратчета и с това домашното е написано. Но ако питате мен, по-трудно се научават да пишат красиво и четливо, както и от малки се учат на откровен мързел.


Какво е положението? В малките класове от 1-ви до 3-ти клас по всеки предмет имат задължително поне по един учебник, учебна тетрадка (обикновено са по 3 броя, но за щастие не ги носят всички накуп), добавяме и още най-малко две тетрадки за писане.
back_packs_bend_spines_1.jpgИ различни други помагала, в зависимост от това по каква система работят и какви речници, сборници и други принадлежности учителите са преценили, че са им необходими. Това прави от три до пет хартиени неща по предмет. И ако имат 5 предмета на ден по 5 книжки, прави половин рафт от библиотека. Като добавим и различните дребни, но необходими предмети като: моливи, линии, химикали и т. н. и чантата достига до 7-8 килограма, че и дори доста повече. Да не забравяме екипа по физическо, блока за рисуване, шишето с вода, закуската и ... килограмите могат да скочат и над 10.
Правилото е раницата да не тежи повече от 15% от теглото на детето.
Което значи, че ако детето тежи 25 кг, то раницата не бива да е по-тежка от 3.75 кг.
Не знам дали има съвестен ученик (1-7 клас), който да се похвали, че носи по-лека раница.
И не знам дали след тази констатация трябва да прехвърлим линк към бодибилдинг или директно към статистиката за гръбначни изкривявания в ранна детска възраст.
Знам, че всеки се спасява мълчешката и поединично – родителите, които имат як гръб мъкнат раниците на децата си, другите, които имат коли ги возят до училището, но докога в тази страна, дори за елементарни неща няма да търсим правата си, а всеки ще се спасява поединично?
Но със сигурност най-масовият ученически спорт – носене на раници – ще бъде с много тежки здравословни последствия за цялата нация.
Източник: Az-jenata.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Share & Enjoy

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More